ОПШТИНСКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ 2016

ЛАГАНИ ТИСКИ СПУСТ 2016
Лагани тиски спуст_4

Ресорни члан Општинског већа Владимир Ранков најављује да ће традиционални „Лагани тиски спуст“ бити организован у суботу, 13. августа. Скуп учесника ове новокнежевачке, туристичке манифестације је у 10,00 часова, испред „Ловца“. Приликом пријављивања учесници ОБАВЕЗНО потписују сагласност, а потписује се и сагласност родитеља за децу која планирају  самостално да плове реком. Почев од 11,00 часова сагласност ће моћи да се потпише и на стартној позицији, код „Жуте куће“, на обали Тисе. Од „Ловца“ до „Жуте куће“ је обезбеђен превоз за учеснике и пловила – два аутобуса и трактор.

Лагани тиски спуст_1

„Лагани тиски спуст“ почиње у 13,00 часова, а према очекиваној брзини реке процењује се да ће трајати од четири до пет часова. Општина Нови Кнежевац је обезбедила професионалне рониоце и спасилачку службу који ће, са три чамца, пратити учеснике и биће спремни да, по потреби,одмах пруже прву помоћ. Обезбеђена је и пратећа медицинска екипа.

Циљ је код „Ловца“, а учесници су обавезни да се, када доплове, одјаве.

По завршетку спуста учесници добијају мајице, а за све је обезбеђен и ручак на потезу од понтона „Тиски цвет“ до моста.

Покровитељ манифестације је општина Нови Кнежевац, а спонзори су ЈП „Воде Војводине“, АД „Алева“ и сва ловачка удружења на територији општине Нови Кнежевац.

Истога дана ће, у 21,00 сат, код „Бронкса“, бити приређен концерт групе „Пар – непар“ из Кикинде.

Лагани тиски спуст_3

Лагани тиски спуст_2

КУВАЊЕ РИБЉЕ ЧОРБЕ 2016
-Такмичење у кувању рибље чорбе погледајте и ОВДЕ
HALÁSZLÉFŐZŐ VERSENY NÉZD MEG ITT

Победник традиционалног такмичења у кувању рибље чорбе, које је девети пут узастопно организовано у суботу, 9. јула, на обали Тисе у Новом Кнежевцу, је Петар Свилар из Црвенке. Под покровитељством општине Нови Кнежевац и Прехрамбене индустрије АД „Алева“ туристичку манифестацију симболичног назива „Град на води“ и овог јула је успешно организовало месно Удружење спортских риболоваца „Тиса“, на челу са Урошем Ристићем.
Надметале су се 63 такмичарске екипе кулинара, а било је још и десетак спонзорских котлића у којима се припремао рибљи специјалитет. Најбројнији такмичари су били житељи новокнежевачке општине, а рибљу чорбу су кували и гости из Словачке и Мађарске, као и мајстори из Новог Сада, Бегеча, Кањиже, Кикинде, Хоргоша, Банатског Новог Села, Црвенке, Палића, Суботице, Накова и других насеља из Војводине.
Трочлани жири су чинили врсни мајстори кулинарства Едвард Каценбергер, Владан Суботин и Анте Марас. Према оцени Каценбергера, квалитет чорби које су припремљене овог јула био је на вишем нивоу него претходних година.
Победницима је признања уручио Радован Уверић, председник општине Нови Кнежевац, нагласивши да ова туристичка манифестација има међународни карактер.
-Уверен сам да ћемо и у будућности успешно организовати „Град на води“, рекао је Уверић.- Надам се да ће се следеће године у Новом Кнежевцу окупити још више кувара, из Србије, али и из других држава.
Првонаграђени Свилар је освојио пехар, новчану награду у износу од 15.000 динара, ваучер „Керамике“ из Кањиже за 30 квадратних метара плочица и пакет „Алевиних“ производа. Другу награду је освојио Никола Савић из Новог Сада (пехар, новчану награду од 10.000 динара и ваучер фирме „СД пласт“ из Суботице, која производи ПВЦ столарију). Трећепласирани је Јанко Пинћер из Бегеча, са освојеним пехаром, новчаном наградом од 5.000 динара и котлићем са ногарима. Домаћини су доделили признања и за четврто и пето место, које су освојили Миланко Попов из Кикинде и Милан Вукосавић из Новог Сада. Пет првопласираних кулинара награђено је пакетима „Алевиних“ производа.
Такмичење у кувању рибље чорбе на обали Тисе окупило је више од 1.000 учесника и посматрача.
У вечерњим сатима је, у склопу „Града на води“ , приређен концерт локалног рок бенда „Басвинг“.