Народна библиотека „Бранислав Нушић“

Народна библиотека „Бранислав Нушић“ налази се у згради племићког дворца породице Малдегем, у парку који је под заштитом, као и сама зграда библиотеке, у којој је библиотека смештена од 1968. године.

Библиотека поседује око 40.000 књига на српском и мађарском језику. У оквиру постојећих одељења налази се и просторија легата нашег академика др. Василија Крестића, са збирком научних радова, претежно из историје.

bib-nk

Поред основне делатности, бибилотека се бави организовањем разних културних манифестација које се одвијају у сали библиотеке: изложбе слика, концерти, књижевне вечери и трибине, камерне и позоришне представе и сл.

У оквиру сталних манифестација, библиотека сваке године обележава Дан заштите животне средине 05. јуна расписивањем конкурса на српском и мађарском језику „Дрво у равници је свето и драгоцено као црква“, као и низом манифестација музичко-поетског садржаја у самом парку, или на тераси библиотеке.

Народна библиотека „Бранислав Нушић“ је организатор фестивала камерне музике „Тисин цвет“, чији се концерти одржавају сваке године од 10-20. септембра викендом.

Више од 40. година библиотека је домаћин сусрета аматера дечијих драмских група Северног Баната и Бачке (Зонска такмичења у априлу).

Због свог простора, као и манифестација који се одвијају у згради библиотеке и позоришта, Народна библиотека „Бранислав Нушић“ представља стециште културе у општини Нови Кнежевац.