ИМУНИЗАЦИЈА – ЦОВИД 19

О ВАКЦИНАМА

Спутник В (Гам-ЦОВИД-Вац) („руска“ вакцина) је векторска вакцина у којој је рекомбинантни аденовирус носач за ген који омогућава стварање „спике“ протеина који доводи до стварања заштитног имунитета. Аденовирус је измењен тако да се не умножава у организму. Прва и друга доза вакцине се разликују само у односу на носач (аденовирус серотип 26 у првој односно серотип 5 у другој дози). Вакцинација је намењена одраслима ( узраст ≥18 година). Према националним препорукама, вакцинација се спроводи са две одвојене дозе вакцине у размаку од најмање 3 недеље. Све претходно вакцинисане особе код којих је од давања друге дозе прошло најмање шест месеци могу да приме трећу (бустер) дозу вакцине против ЦОВИД-19. Као трећа (бустер) доза Гам-КОВИД-Вак вакцине примењује се прва компонента наведене вакцине.

Пфизер-БиоНТецх вакцина садржи иРНК у липидном омотачу који омогућава стварање „спике“ протеина у ћелијама и тако доводи до стварања заштитног имунитета. Важно је напоменути да се иРНК не умножава и не уграђује у геном ћелије јер се брзо разграђује у организму. Вакцинација се спроводи се две одвојене дозе вакцине у размаку од најмање 3 недеље код особа узраста 12 година и старијих. Према закључку Стручног комитета за имунизацију особе узраста 16 и 17 година могу да се вакцинишу против ЦОВИД-19-19 Пфизер-Био-НТецх вакцином, по препоруци надлежног педијатра, при чему образац сагласности за вакци-нацију потписује лице које се вакцинише у складу са Законом о правима пацијената.

Према закључку Стручног комитета за имунизацију, имунизација деце узраста 12 до 15 година вакцином произвођача Пфизер-БиоНТецх препоручује се првенствено код деце са коморбидитетима (неуролошким, метаболичким, нефролошким, кардиолошким, респираторним, хематолошким, онколошким, реуматолошким и др.), уз претходно добијено мишљење педијатра субспецијалисте из одговарајуће области, као и код гојазне деце (вредности индекса телесне масе изнад 95-ог перцентила). Вакцина Пфизер-БиоНТецх може се применити и код остале деце узраста 12 до 15 година уз добијено мишљење педијатра.

Све претходно вакцинисане особе код којих је од давања друге дозе прошло најмање шест месеци могу да приме трећу (бустер) дозу вакцине против ЦОВИД-19, при чему се оставља могућност да особа која се вакцинише изабере врсту вакцине која ће бити примењена као трећа (бустер) доза.

Синопхарм („кинеска“ вакцина) је инактивисана вакцина произведена технологијом претходно већ коришћеном у развоју вакцина (нпр. вакцина против дечје парализе, беснила). Вакцина садржи мртви вирус САРС ЦоВ2 који је изгубио способност размножавања у људској ћелији али зато ствара заштитни имунитет. Вакцинација је намењена одраслима (≥18 година). Спроводи се са две одвојене дозе вакцине у размаку од 2-4 недеље. Све претходно вакцинисане особе код којих је од давања друге дозе прошло најмање шест месеци могу да приме трећу (бустер) дозу вакцине против ЦОВИД-19, при чему се оставља могућност да особа која се вакцинише изабере врсту вакцине која ће бити примењена као трећа (бустер) доза.

АстраЗенеца ЦОВИД-19 („оксфордска“) вакцина је, слично руској, векторска вакцина у којој је рекомбинантни аденовирус (пореклом од шимпанзе) носач за ген који омогућава стварање „спике“ протеина и доводи до стварања заштитног имунитета. Вакцинација је намењена одраслима (≥18 година). Спроводи се са две одвојене дозе вакцине у размаку од 12 недеља. Све претходно вакцинисане особе код којих је од давања друге дозе прошло најмање шест месеци могу да приме трећу (бустер) дозу вакцине против ЦОВИД-19, при чему се оставља могућност да особа која се вакцинише изабере врсту вакцине која ће бити примењена као трећа (бустер) доза.

ПРЕДАВАЊЕ: ВАКЦИНАЦИЈА ДА ИЛИ НЕ И ЗАШТО ДА?
ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ВАКЦИНАЦИЈИ ПРОТИВ ЦОВИД-19