Народни посланик – Радован Јанчић

Народни посланик Радован Јанчић је поднео амандамне на предлог Закона о Националном оквиру квалификација Републике Србије и о њима говорио у Народној скупштини Републике Србије 2. и 3. априла 2018. године.

Сва три излагања у Народној скупштини можете погледати ако кликнете ОВДЕ. 

 

ОД БАНКРОТА ДО СУФИЦИТА

Фото-галерија садржи 1 фотографију (Фото: Марина Лопчић)

Поштовани грађани,

Народни посланици усвојили су јуче Закон о буџету Републике Србије за 2018. годину, за који се после дугог низа година може рећи да Србију води у ред уређених и развијених европских земаља. Буџет у себи садржи раст БДП од 3,5%, дефлатор од 2,8%, а планирани буџетски дефицит је свега 0,6% БДП у износу од 28.400.000.000 динара. У 2018. години јавни дуг ће коначно бити доведен испод 60% БДП са чиме се може похвалити ретко која друга земља у окружењу па и у Европи. Буџет у 2018. години, што је можда и најважније, води запослене у јавном сектору ка бољем животу и предвиђа раст зарада запосленима од 5% и 10%, увећава пензије за 5% и посебно води рачуна о смањењу сиромаштва кроз значајно већа средства у разделу социјалне заштите и утврђује најнижу цену рада од 143 рсд / рч, док је иста у 2017. години била 130 рсд.

Да је буџет развојног карактера говори податак да ће се за наставак инвестиционог циклуса за капиталне издатке издвојити чак 128 милијарди динара, дакле више од милијарду евра за коридоре, брзе пруге, мостове и друге значајне објекте, али са друге стране не заборавља ни опремање, посебно не припаднике Министарства одбране и унутрашњих послова. Бројне су локалне самоуправе и градови Србије нашли своје место, па и наша, код Владине канцеларије за јавна улагања, А Војводина далеко премашује Уставом гарантована средства од 7%.

Све ово било је могуће јер је већ ове 2017. године остварен суфицит укупне државе од чак 90 милијарди динара захваљујући стабилној фискалној и монетарној политици, финансијској дисциплини и мерама штедње на расходној страни буџета. Овакав пут трасирао је 2013. године тада премијер, а данас председник наше земље Србије, Алкесандар Вучић, и Српска напредна странка.
А сетимо се како је до тада било.

У 2012. години дефицит је износио 7,1% БДП, више од 252 милијарде динара, јавни дуг прешао је 74% БДП, а најгоре од свега била је катастрофална стопа незапослених од 26,2%. Србија је била пред банкротом. Опустошена и опљачкан од стране моћника бившег режима, без перспективе ка бољем животу, без бриге за своје грађане, без будућности за своју децу. У периоду њихове владавине отерано је на улицу скоро 400.000 радника и можда је баш овде место да се каже да је само у ове четири године председник Вучић отворио 64 нове фабрике и да је запослено више од 150.000 наших грађана, подстакнуто је самозапошљавање а стопа незапослености је данас 11,3%.

Резултати су очигледни и готово је сигурно да ће бити у 2018. години још бољи и као што ове године дефицита нема, без обзира на пројекцију буџета, неће га бити ни следеће године.
То гарантује ова Влада на челу са премијерком Аном Брнабић, то гарантује пут којим нас води Српска напредна странка, а посебно то гарантује председник данас поносне самосталне и признате РС Александар Вучић.
Остало је да се без обзира где се налазимо, шта радимо и са ког места говоримо, сви заједно боримо за нашу земљу и будућност наше деце.
То је наша обавеза!

 

ПОСЕТА РУСИЈУ

Народни посланик Радован Јанчић нашао се у делегацији која је у периоду од 08.11.2017. године до 13.11.2017. године посетила главни град Русије, Москву.
Том приликом делегација је посетила Руску Думу, Савет Руске Федерације као и Факултет за међународне односе на руском државном универзитету.
Поред тога чланови делегације учествовали су и на парламентарним спортским играма на којем су учествовали посланици још десет земаља као и депутати земље домаћина. Србија је у укупном пласману освојила III место док је прва била Русија.

ПРИЗНАЊЕ РАДОВАНУ ЈАНЧИЋУ ЗА БОГАЋЕЊЕ СВЕУКУПНЕ БАШТИНЕ

Народни посланик из Српског Крстура Радован Јанчић је добитник Даровнице за изузетан допринос у развоју села и богаћењу свеукупне баштине, коју додељује Културно просветана заједница Србије у оквиру манифестације „Сусрети села Србије“. Јанчићу је ово високо признање додељено на завршној манифестацији, одржаној 23. јула у Кузмину. Лична, посебна признања КПЗ Србије добила су том приликом 24 појединца из исто толико села за несебичан допринос развоју својих локалних заједница.

Радован Јанчић је током више деценија доприносио напретку Српског Крстура, инсистирајући на побољшању услова живота и рада у селу. У више мандата је био члан, или председник Савета МЗ Српски Крстур, као и одборник Скупштине општине Нови Кнежевац.

-Част је примати признања, али признања свакако обавезују да сви заједно радимо, како бисмо рекли ми из Српске напредне странке – брже, јаче и боље, каже Радован Јанчић.- Резултати општинског руководства су видљиви, а извесно је да ће Нови Кнежевац у року од годину – две, уистину, бити град будућности, што смо говорили од првога дана. Нови Кнежевац то мора да буде и има шансу да буде. Морамо да будемо јединствени у сваком послу. Без актуелног руководства општине, Српски Крстур не би успео да добије престижно признање Културно просветне заједнице Србије, нити ће Ђала успети у томе без помоћи општине.

 

ИЗАБРАНА ВЛАДА СРБИЈЕ

– ВЛАДА КОНТИНУИТЕТА –

  У свом излагању програма Владе Републике Србије кандидат за председника Владе Анa Брнабић је  нагласила:

            „Затичемо суфицит у буџету, инфлација је у  предвиђеним границама, као и тренд смањења јавног дуга и дефицита платног биланса. Ниједна Влада у последњих 10 година није започела мандат са тако добрим стањем у буџету као ова коју ћу водити ја.

            На томе морам да захвалим предходној Влади и посебно њеном председнику Александру Вучићу. Предходна Влада је заправо успела да заустави банкрот државе од кога нас је пре само неколико година делило свега три месеца… Та Влада је успела да консолидује државни буџет и смањи дефицит са којим се Србија годинама пре тога безуспешно борила.

            Започета је опсежна и свеобухватна реформа која има за циљ трансформацију државе у сервис грађана и јефтинију државу. Покренути су радови на инфраструктури где је последњих година изграђено више километара путева него деценијама пре тога“.     

Састав нове Владе Србије       

 1. Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова,
 2. Др Небојша Стефановић, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова,
 3. Др Расим Љајић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникације,
 4. Проф др Зоран Михајловић, потпредседник Владе и министар грађевинарства,саобраћаја и инфраструктуре,
 5. Др Душан Вујовић, министар финансија,
 6. Горан Кнежевић, министар привреде,
 7. Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде,
 8. Горан Триван, министар рударства и енергетике,
 9. Александар Антић, минитар рударства и енергетике,
 10. Нела Кубуровић, минитар правде,
 11. Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе,
 12. Александар Вулин, министар за европске интеграције,
 13. Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције,
 14. Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја,
 15. Др Златибор Лончар, министар здравља,
 16. Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања,
 17. Вања Удовичић, министар омладине и спорта,
 18. Владан Вукосављевић, Министар културе и информисања,
 19. Проф.др Славица Ђукић-Дејановић, министар без портфеља,
 20. Милан Кркобабић, министар без портфеља и
 21. Др Ненад Поповић, министар без портфеља.

На самом крају премијерка Ана Брнабић је рекла:

            „Србија сада има шансу која се дуго неће поновити, да искорити велике промене које доноси дигитализација и да у кратком року потпуно преокрене своју економску судбину. Нове могућности пред нама не зависе ни од кога и ни од чега другог, већ само од нас самих и наше спремности да победимо у великој међународној утакмици. Улазимо у динамичан процес дигитализације, модернизације, интензивног образовања и рада, у период брзог раста, нових прилика, знатно вишег животног стандарда и свеукупно бољег живота свих грађана и грађанки Србије.

            Србија ће овог пута своју шансу искористити! Живела Србија!“

 

ИНАУГУРАЦИЈА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА

-Догађај који ће цео свет дуго памтити-

Преко 5.000 званица, шефова држава, премијера, министара, амбасадора, верског и јавног живота као један је аплаузом поздравило улазак председника Србије Александра Вучића у зграду Палате „Србија“.

            Некадашња зграда СИВ-а била је премала да прими реку људи који су дошли да стисну руку новом, првом човеку Србије. У тој реци нашли смо се и ми из Новог Кнежевца. Срећни што смо ту у тренуцима када цео свет одаје признање нашој Србији и Александру Вучићу.

            У председничкој беседи, председник Србије Александар Вучић је између осталог рекао:

СРБИЈА ЈЕ ЛЕПА ЗЕМЉА

Добри обичаји и све оно о чему су ме код куће учили налажу ми да данас вама који сте наши гости кажем неколико речи о вашем домаћину, о Србији. Србија је земља добрих, храбрих, некада и претерано храбрих људи. Да, људи су оно што је у Србији најважније. Видели сте наше експонате, нашу историју, садашњост и део будућности, али свега тога не би било без дивних људи наше лепе Србије. Људи са ових балканских простора знају ту причу веома добро, јер нам је у много чему заједничка. И знају да је Србија настала буквално из векова борбе, и да то није мит, него пука чињеница.

 ПРЕВИШЕ НАМ ЈЕ ИСТОРИЈЕ

И да историју ми, балкански народи, у много чему и немамо, али да нам је увек те историје превише. Да нам је „сутра“ најстрашнија реч, јер би смо заувек живели у оном јуче, пошто са оним данас не знамо шта да радимо. И да на крају такви, искривљени хаосом, ратовима, славном историјом, немаштином, тугама и несрећама, ми данас волимо ову своју земљу, ову Србију, више него било шта друго. И да смо ипак због ње спремни да је мењамо, укидамо лоше навике, кротимо менталитет, јер смо, после свега, схватили да то не може да буде задатак за било ког другог, него мора, и јесте искључиво наш.

ЖЕЛИМО МИР

Ми које су створили ратови желимо једну ствар више од свега-мир. Мир са собом и мир свима другима. И разговор са собом, баш као и

разговор са свима другима. За нас више нема тема о којима не желимо да причамо.

ГРАДИЋЕМО МОСТОВЕ

Зато желим да кажем свим нашим комшијама на Западном Балкану, из којег, из мени непознатог разлога, сви покушавамо да побегнемо, стидећи се, неретко, и себе и других, да ће Србија покушавати са вама да гради мостове пријатељства и нову снагу и Европе и света. Сами ма колико јаки, ту снагу немамо, заједно можемо и више и јаче. Да, ми Срби и Ви Хрвати, Бошњаци, Црногорци, Албанци и Македонци заједно можемо планине да померамо, не правећи никакве нове Југославије, али радећи заједно и борећи се заједно за боље сутра наших сиромашних грађана.

ТЕСЛА, НАШ СРБИН, НЕ ПРИПАДА САМО НАМА

Пошто она уопште нема намеру да чека на наше расправе. Од оних мање важних, попут тога чији је Тесла, до оних горких, вишедеценијских и вишевековних пребацивања одговорности за сукобе из прошлости. И при томе не бежимо од истине, истина је лековита за свакога, али и Тесла, наш Србин, не припада само нама. Припада и Америци, чије је држављанство узео, али припада и свима другима на Балкану који његовим делом могу да се поносе. А Тесла је одавно отиша, од свих нас, и данас постоји као величанствено име у историји читавог света и, можда најважније, као огромна компанија која прави електричне аутомобиле, планира путовања у свемир, и изводи прве пробе возова који треба да се крећу суперсоничним брзинама. И ти возови сутра неће свраћати ни у Србију, ни у Хрватску, ни у Македонију, Црну Гору, Босну, Албанију, ако им не дамо простора за то и, ако провалије остану између нас. Нећемо провалије у односима са великим силама. Оне нека играју своје игре, ми простора за игре немамо. Налазимо се, нашом одлуком, на европском путу, јер желимо да припадамо друштвууређених земаља, градимо добре односе са западним светом после деценије проблема, укључујући и добре односе са САД.

ДОБРИ СА РУСИЈОМ И САД

Истовремено, поносимо се чињеницом да нам је Русија не само традиционални пријатељ већ и земља са којом јачамо билатералнеодносе и према којој показујемо искрено пријатељство и када други у свету имају другачије ставове. Отворили смо за Србију и нове могућности у стварању одличних односа са Кином, али и многим другим земљама света које смо у претходних тридесетак година готово заборавили. И ни то није довољно, ако нас због ситуације у региону, сви возови буду заобилазили. Заобићи ће нас, ако не схватимо да нам је историја заједничка у својим посебностима и да свако велико име, попут Теслиног, мора само да нам буде веза, да нас спаја и помогне нам да убрзано почнемо на тим величинима, које су рођене у тој чудној мешавини, да градимо путеве и пруге, које све нас воде у будућност.

ИЗАБРАЋЕМО БРЖИ КОЛОСЕК

И не брините, у тој будућности нико од нас неће изгубити на свом идентитету. Остаће наше ситне загрижености, заувек, и наша огромна убеђења о сопственој посебности, али ће бити много мање важна, ако између њих постоји суперсонични воз. Срби као народ морају да изаберу брзи колосек. И ми у Србији и наш народ у Републици Српској и у целом региону. Зато и то још о нама треба да вам кажем-да смо земља и народ за које је неко време било заустављено. Али смо и у томе пронашли нешто добро. Ми никада и нигде нисмо закаснили. Нећемо ни у будућност. Хвала Вам што сте дошли, Србија је данас ваша кућа и срдачно вас поздравља.

Живела Србија!

 

УСВОЈЕНИ ЗАКОНИ – БЕОГРАД, 23. НОВЕМБАР 2016.

 • Закон о спречавању насиља у породици, image-0-02-05-bfa4344ae1b05bf8b0fe6859565fd94bc55b4fa8155d8989a4a85577d7a618e4-v
 • Закон о изменама и допунама Кривичног закона
 • Закон о организацији и надлежности државних органа о сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције,
 • Закон о изменама и допунама Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела

 

ИСКЉУЧИ НАСИЉЕ
СВЕОБУХВАТНИ ПРИСТУП БОРБИ ПРОТИВ НАСИЉА ПРЕМА ЖЕНАМА

20161116_101419Усвајањем Закона о изменама и допунама Кривичног законика, као и Закона о спречавању насиља у породици, створен је добар правни оквир за квалитетну мултисекторску сарадњу. Потпуна примена ових Закона је од кључног значаја, посебно када се ради о казненим мерама против насилника, но поред репресије, треба много више радити и на превенцији и едукацији још у раном узрасту, чиме би се стверила општа свест о „нултој толеранцији“ према овом проблему.

20161116_101413Усвојени закони шаљу јасну поруку да држава штити жртве
насиља, као и да ће надлежни органи, сада јасно дефинисаним овлашћењеима, знати како да им најбоље стану на страну.
Породично насиље једно је од најкомплекснијих облика угрожавања људских права и само јачањем свести сваког појединца, као и свеобухватним приступом и ефикасном координацијом свих институција система може се доћи и до значајног напретка у овој области.
Закон о спречавању насиља у породици доказује да је систем спреман да се мења, посебно у делу насиља над женама и сигурно ће помоћи жртвама, казнити починиоце и шаље општу поруку да је насиље у овом друштву забрањено.

 

НАРОДНИ ПОСЛАНИК – РАДОВАН ЈАНЧИЋ

Општина Нови Кнежевац у новом мандату успешно сарађује са републичким органима власти. Битан чинилац у тој вези је, у сваком случају, народни посланик Радован Јанчић. Са послаником разговарамо о раду Народне скупштине, као и о активностима актуелне локалне самоуправе.
Као посланик Српске напредне странке у Народној скупштини Републике Србије успоставили сте бројне контакте и везе на републичком нивоу. Грађани општине Нови Кнежевац очекују да ће Ваше посланичко деловање уродити плодом и за нас. Да ли су та очекивања реална?
Посао посланика у Народној скупштини РС није само да учествује у раду скупштинских заседања, скупштинских одбора, делегацијама и клубовима са пријатељским земљама, него је, пре свега, да заступа интересе свих грађана наше земље, са обавезом да посебну пажњу посвети средини из које долази. Свестан сам да су очекивања грађана наше општине велика, потпуно оправдана, али морам рећи – често су и нереална. Мени је посебно драго што грађани верују Александру Вучићу и Српској напредној странци: да се може боље живети, напредовати и развијати.
Рекао сам „често нереална“ и то само због што се преко ноћи не може много урадити, зато што смо од предходника наследили државу пред банкротом, а нашу општину уништену, разорену и, усуђујем се рећи, безобразно коришћену за привилегије и богаћење појединаца. Но, о томе сам толико пута говорио да се и сам питам да ли се ти и такви појединци стиде своје прошлости и свог зла које су нам нанели.
Посланицима је данас много лакше да заступају програме развоја средина из којих долазе, јер је Србија данас стабилна земља, међународно призната, равноправна и поносна. Данас је државна каса у суфицити, скоро да нема инфлације, бруто домаћи производ расте са највећом стопом раста у Европи, долазе нам инвеститори, гради се, а у последње три године је отворено више од 130.000 нових радних места.
Назвали смо прошлог лета Нови Кнежевац градом будућности. Он ће то и бити!
Српска напредна странка је убедљиво победила на парламентарним изборима у априлу 2016. године. Влада Републике Србије је, на челу са премијером Александром Вучићем, у протеклом периоду, радила интензивно. А, на предлог Владе – Народна скупштина је усвојила бројне законе. Србија је на добром путу да постане уређена земља, припремајући се за прикључење Европској унији. Да ли је напорно пратити темпо премијера и лидера напредњака Александра Вучића?
Србија је већ данас уређена земља. Закони се доносе због наших грађана, да живимо као и грађани развијених европских земаља. Нико не може пратити темпо премијера и председника Српске напредне странке Александра Вучића, али је обавеза свих нас да пружимо свој максимум на радном месту и схватимо да све што радимо – радимо због будућности наше деце.
Александар Вучић је кандидат за председника Србије на предстојећим изборима заказаним за 2.април 2017. године. Само његовим избором обезбедиће се, пре свега, стабилност и мир, којих смо кроз историју Србије толико пута били жељни, а на тај начин и бржи развој и бољи живот за све нас.
Ви сте и одборник у Скупштини општине. Владајућа коалиција на локалном нивоу слична је коалицији на нивоу Републике. Код нас већину, поред напредњака, чине партнери из Савеза војвођанских Мађара и Социјалистичке партије Србије. Судећи по скупштинским заседањима, коалиција је и на локалу стабилна?
Изузетно добру сарадњу смо остварили и имамо је са одборницима СВМ-а и СПС-а. Наши партнерски односи на локалу су исти као и у Народној Скупштини Републике Србије и Скупштини Аутономне Покрајине Војводине. Успостављен је висок степен међусобног поверења са циљем да заједно достигнемо жељени резултат. Избегавам да изговорим реч коалиција, јер заиста сматрам да смо на истом задатку који ћемо, сигуран сам, и извршити, пошто нам се интереси поклапају.
Наш заједнички интерес није интерес појединца. Наш задатак је да вратимо Нови Кнежевац на место које му припада, да опет, као некада, имамо комшију, да се међусобно поштујемо и разумемо.
С обзиром на чињеницу да имате најдужи одборнички стаж од око двадесетак година, на који начин бисте упоредили пређашње и садашње деловање Скупштине општине?
Садашње и пређашње деловање Скупштине општине уопште није упоредиво. Данас су заседања јавна и свако од наших грађана може да их погледа на локалној телевизији (за разлику од периода пре 1. јуна 2016. године када се од јавности бежало „главом без обзира“ – у чему је предњачила Демократска странка).
Све је код демократа било под велом тајни, а у то су могли да се увере и грађани. Надамо се да грађани данас знају зашто је то било тако тајновито.
Да ли сте задовољни учинком локалне самоуправе у протеклих 10 месеци?
Изузетно сам задовољан. На челу наше локалне самоуправе је др Радован Уверић, сјајан човек, озбиљан руководилац и организатор, али пре свега вредан и поштен човек. Њему и његовим најближим сарадницима уопште није било, нити им је лако. У условима многобројних, наслеђених проблема, уз присуство двоипомесечне блокаде, обезбеђено је функционисање локалног система, завршени су започети радови и обезбеђена средства за нове инвестиције. Враћени су дугови „бивших“, који су, узгред буде речено, били скоро равни висини једногодишњег буџета наше општине. У раду актуелне локалне самоуправе најбоље су мере штедње које су уведене.
Ипак, на крају, мислим да предложим председнику Општине и да инсистирам на озбиљној реконструкцији састава Општинског већа и новој организацији Општинске управе, при чему се посебна пажња мора усмерити на рад именованих, изабраних и постављених лица.
Као народни посланик и одборник који потиче из Српског Крстура, инсистирате на равномерном развоју у свим насељима на територији Општине. Има ли напретка у том погледу?
Одговорићу само једном реченицом која гласи: ниједно наше село неће бити заборављено, па ни Српски Крстур.

20161227_151655

Поштовани грађани,

На самом почетку ове 2017. године желим да Вам ова година донесе пуно среће, здравља, успеха и напретка. Нека Вам сваки дан буде испуњен топлином, радошћу и слогом.

Молим Вас да верујете да заједно са овим руководством наше општине можемо направити бољи и богатији Нови Кнежевац, да верујете у нашу Србију, али пре свега верујте у себе да смете, можете и хоћете.

20161213_172845 Време је да поставимо лествицу још више и видимо колико заиста можемо да постигнемо, да свакодневно тестирамо своје могућности и лимите, у остварењеу заједничког пројекта који се зове „Нови Кнежевац-град будућности“ постоји само пут напорног рада, озбиљности и марљивости. Не постоје пречице, или скривене тајне стазе којим се може ићи не улажући ништа.

Доћи до тог циља је могуће и зато, нека ово буде и позив да се заједно боримо, ЈЕР ЗАЈЕДНО МОЖЕМО СВЕ.

radovanj

Народни посланик Радован Јанчић учествовао је прошле недеље у расправи о предлогу Закона о измени Закона локалне самоуправе. Закон који је у петак 07.10.2016. године у Народној Скупштини усвојен не представља додатна оптерећења. Наиме, до доношења ових измена локалним самоуправама је од уступљења прихода од пореза на зараде припадало је 80%, а сада је то смањено на 74%. По речима Народног посланика на овај начин смањују се приходи општини Нови Кнежевац за износ од непуних 2 милиона динара, а што ће се надокнадити кроз мере штедње посебно узимајући у обзир безобразно трошење у претходном периоду за потребе репрезентација.

Наш Народни посланик Радован Јанчић у петак 07.10.2016. године изабран је на другој редовној седници Скупштине Републике Србије у састав Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва.

Поред тога Радован Јанчић је у саставу и следећих одбора:
1. Одбор за пољопривреду, шумарство, водопривреду и рурални развој
2. Одбор за диjаспору и Србе у региону.

У општини Нови Кнежевац, а уз сагласност председника Општине Др Радована Уверића отворена је посланичка канцеларија са радним времена сваког радног дана од 07,00 до 15,00 часова осим када заседа Народна Скупштина Републике Србије.
Канцеларија је отворена за све грађане, а у циљу решавања њихових личних проблема.