Народни посланик – Радован Јанчић

Општина Нови Кнежевац у новом мандату успешно сарађује са републичким органима власти. Битан чинилац у тој вези је, у сваком случају, народни посланик Радован Јанчић. Са послаником разговарамо о раду Народне скупштине, као и о активностима актуелне локалне самоуправе.
Као посланик Српске напредне странке у Народној скупштини Републике Србије успоставили сте бројне контакте и везе на републичком нивоу. Грађани општине Нови Кнежевац очекују да ће Ваше посланичко деловање уродити плодом и за нас. Да ли су та очекивања реална?
Посао посланика у Народној скупштини РС није само да учествује у раду скупштинских заседања, скупштинских одбора, делегацијама и клубовима са пријатељским земљама, него је, пре свега, да заступа интересе свих грађана наше земље, са обавезом да посебну пажњу посвети средини из које долази. Свестан сам да су очекивања грађана наше општине велика, потпуно оправдана, али морам рећи – често су и нереална. Мени је посебно драго што грађани верују Александру Вучићу и Српској напредној странци: да се може боље живети, напредовати и развијати.
Рекао сам „често нереална“ и то само због што се преко ноћи не може много урадити, зато што смо од предходника наследили државу пред банкротом, а нашу општину уништену, разорену и, усуђујем се рећи, безобразно коришћену за привилегије и богаћење појединаца. Но, о томе сам толико пута говорио да се и сам питам да ли се ти и такви појединци стиде своје прошлости и свог зла које су нам нанели.
Посланицима је данас много лакше да заступају програме развоја средина из којих долазе, јер је Србија данас стабилна земља, међународно призната, равноправна и поносна. Данас је државна каса у суфицити, скоро да нема инфлације, бруто домаћи производ расте са највећом стопом раста у Европи, долазе нам инвеститори, гради се, а у последње три године је отворено више од 130.000 нових радних места.
Назвали смо прошлог лета Нови Кнежевац градом будућности. Он ће то и бити!
Српска напредна странка је убедљиво победила на парламентарним изборима у априлу 2016. године. Влада Републике Србије је, на челу са премијером Александром Вучићем, у протеклом периоду, радила интензивно. А, на предлог Владе – Народна скупштина је усвојила бројне законе. Србија је на добром путу да постане уређена земља, припремајући се за прикључење Европској унији. Да ли је напорно пратити темпо премијера и лидера напредњака Александра Вучића?
Србија је већ данас уређена земља. Закони се доносе због наших грађана, да живимо као и грађани развијених европских земаља. Нико не може пратити темпо премијера и председника Српске напредне странке Александра Вучића, али је обавеза свих нас да пружимо свој максимум на радном месту и схватимо да све што радимо – радимо због будућности наше деце.
Александар Вучић је кандидат за председника Србије на предстојећим изборима заказаним за 2.април 2017. године. Само његовим избором обезбедиће се, пре свега, стабилност и мир, којих смо кроз историју Србије толико пута били жељни, а на тај начин и бржи развој и бољи живот за све нас.
Ви сте и одборник у Скупштини општине. Владајућа коалиција на локалном нивоу слична је коалицији на нивоу Републике. Код нас већину, поред напредњака, чине партнери из Савеза војвођанских Мађара и Социјалистичке партије Србије. Судећи по скупштинским заседањима, коалиција је и на локалу стабилна?
Изузетно добру сарадњу смо остварили и имамо је са одборницима СВМ-а и СПС-а. Наши партнерски односи на локалу су исти као и у Народној Скупштини Републике Србије и Скупштини Аутономне Покрајине Војводине. Успостављен је висок степен међусобног поверења са циљем да заједно достигнемо жељени резултат. Избегавам да изговорим реч коалиција, јер заиста сматрам да смо на истом задатку који ћемо, сигуран сам, и извршити, пошто нам се интереси поклапају.
Наш заједнички интерес није интерес појединца. Наш задатак је да вратимо Нови Кнежевац на место које му припада, да опет, као некада, имамо комшију, да се међусобно поштујемо и разумемо.
С обзиром на чињеницу да имате најдужи одборнички стаж од око двадесетак година, на који начин бисте упоредили пређашње и садашње деловање Скупштине општине?
Садашње и пређашње деловање Скупштине општине уопште није упоредиво. Данас су заседања јавна и свако од наших грађана може да их погледа на локалној телевизији (за разлику од периода пре 1. јуна 2016. године када се од јавности бежало „главом без обзира“ – у чему је предњачила Демократска странка).
Све је код демократа било под велом тајни, а у то су могли да се увере и грађани. Надамо се да грађани данас знају зашто је то било тако тајновито.
Да ли сте задовољни учинком локалне самоуправе у протеклих 10 месеци?
Изузетно сам задовољан. На челу наше локалне самоуправе је др Радован Уверић, сјајан човек, озбиљан руководилац и организатор, али пре свега вредан и поштен човек. Њему и његовим најближим сарадницима уопште није било, нити им је лако. У условима многобројних, наслеђених проблема, уз присуство двоипомесечне блокаде, обезбеђено је функционисање локалног система, завршени су започети радови и обезбеђена средства за нове инвестиције. Враћени су дугови „бивших“, који су, узгред буде речено, били скоро равни висини једногодишњег буџета наше општине. У раду актуелне локалне самоуправе најбоље су мере штедње које су уведене.
Ипак, на крају, мислим да предложим председнику Општине и да инсистирам на озбиљној реконструкцији састава Општинског већа и новој организацији Општинске управе, при чему се посебна пажња мора усмерити на рад именованих, изабраних и постављених лица.
Као народни посланик и одборник који потиче из Српског Крстура, инсистирате на равномерном развоју у свим насељима на територији Општине. Има ли напретка у том погледу?
Одговорићу само једном реченицом која гласи: ниједно наше село неће бити заборављено, па ни Српски Крстур.

20161227_151655

Поштовани грађани,

На самом почетку ове 2017. године желим да Вам ова година донесе пуно среће, здравља, успеха и напретка. Нека Вам сваки дан буде испуњен топлином, радошћу и слогом.

Молим Вас да верујете да заједно са овим руководством наше општине можемо направити бољи и богатији Нови Кнежевац, да верујете у нашу Србију, али пре свега верујте у себе да смете, можете и хоћете.

20161213_172845 Време је да поставимо лествицу још више и видимо колико заиста можемо да постигнемо, да свакодневно тестирамо своје могућности и лимите, у остварењеу заједничког пројекта који се зове „Нови Кнежевац-град будућности“ постоји само пут напорног рада, озбиљности и марљивости. Не постоје пречице, или скривене тајне стазе којим се може ићи не улажући ништа.

Доћи до тог циља је могуће и зато, нека ово буде и позив да се заједно боримо, ЈЕР ЗАЈЕДНО МОЖЕМО СВЕ.

radovanj

Народни посланик Радован Јанчић учествовао је прошле недеље у расправи о предлогу Закона о измени Закона локалне самоуправе. Закон који је у петак 07.10.2016. године у Народној Скупштини усвојен не представља додатна оптерећења. Наиме, до доношења ових измена локалним самоуправама је од уступљења прихода од пореза на зараде припадало је 80%, а сада је то смањено на 74%. По речима Народног посланика на овај начин смањују се приходи општини Нови Кнежевац за износ од непуних 2 милиона динара, а што ће се надокнадити кроз мере штедње посебно узимајући у обзир безобразно трошење у претходном периоду за потребе репрезентација.

Наш Народни посланик Радован Јанчић у петак 07.10.2016. године изабран је на другој редовној седници Скупштине Републике Србије у састав Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва.

Поред тога Радован Јанчић је у саставу и следећих одбора:
1. Одбор за пољопривреду, шумарство, водопривреду и рурални развој
2. Одбор за диjаспору и Србе у региону.

У општини Нови Кнежевац, а уз сагласност председника Општине Др Радована Уверића отворена је посланичка канцеларија са радним времена сваког радног дана од 07,00 до 15,00 часова осим када заседа Народна Скупштина Републике Србије.
Канцеларија је отворена за све грађане, а у циљу решавања њихових личних проблема.

УСВОЈЕНИ ЗАКОНИ – БЕОГРАД, 23. НОВЕМБАР 2016.

  • Закон о спречавању насиља у породици, image-0-02-05-bfa4344ae1b05bf8b0fe6859565fd94bc55b4fa8155d8989a4a85577d7a618e4-v
  • Закон о изменама и допунама Кривичног закона
  • Закон о организацији и надлежности државних органа о сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције,
  • Закон о изменама и допунама Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела

ИСКЉУЧИ НАСИЉЕ
СВЕОБУХВАТНИ ПРИСТУП БОРБИ ПРОТИВ НАСИЉА ПРЕМА ЖЕНАМА

20161116_101419Усвајањем Закона о изменама и допунама Кривичног законика, као и Закона о спречавању насиља у породици, створен је добар правни оквир за квалитетну мултисекторску сарадњу. Потпуна примена ових Закона је од кључног значаја, посебно када се ради о казненим мерама против насилника, но поред репресије, треба много више радити и на превенцији и едукацији још у раном узрасту, чиме би се стверила општа свест о „нултој толеранцији“ према овом проблему.

20161116_101413Усвојени закони шаљу јасну поруку да држава штити жртве
насиља, као и да ће надлежни органи, сада јасно дефинисаним овлашћењеима, знати како да им најбоље стану на страну.
Породично насиље једно је од најкомплекснијих облика угрожавања људских права и само јачањем свести сваког појединца, као и свеобухватним приступом и ефикасном координацијом свих институција система може се доћи и до значајног напретка у овој области.
Закон о спречавању насиља у породици доказује да је систем спреман да се мења, посебно у делу насиља над женама и сигурно ће помоћи жртвама, казнити починиоце и шаље општу поруку да је насиље у овом друштву забрањено.