Грађанин инспектор

ЧИСТОЋА ГРАДА

Предиван снежни прекривач и зимски амбијент дали су нам поново шансу да видимо колико је наше место заиста лепо, јер све оно што га ружи бели прекривач успео је да сакрије. Но, илузија није дуго трајала, сунце је своје учинило и прекривача је нестало. Поново гледамо нечистоћу, отпатке, нашу хаљкавост, некултуру и неваспитање.

Поштовани суграђани, надам се да не очекујете да један човек као комунални инспектор, или да једна Општинска управа спречи да наше место овако изгледа. Ово није оправдање, напротив, молимо Вас да користите овај сајт, да тражите, указујете , критикујете, предлажете или било шта друго што сматрате да није добро или да је добро, а на нама је да тражимо више од инспекције, дирекције и комуналног предузећа, што то већ чинимо. Али немојте да заборавите- против нас неколико хиљада заиста не можемо.

Било би лепо када бисмо бар покушали да када изађемо на улицу, кажемо себи: ово је моја улица, ово је мој Кнежевац и не дам га ником. Самим тим већ бисмо много урадили за наш Кнежевац.
Да би нам све ово пало лакше , парафразираћемо једну од безброј генијалних мисли Душка Радовића: ЗА УЛИЦЕ ЈЕ ЈОШ УВЕК НЕДОСТИЖНА ОНА СИРОТИЊСКА ПАРОЛА: ДА ЈЕ ВАЖНО БИТИ ЧИСТ И ЗАКРПЉЕН.

ОПШТИНСКА УПРАВА
НОВИ КНЕЖЕВАЦ

ПИТАЊЕ #1 (Пера Перић)

Овој рубрици на нашем сајту обратио се Пера Перић, чији је мејл razocaranimestanin@gmail.com, а потписао се као „ Разочарани бивши мештанин…“
Пошто је садржина његовог обраћања такве природе да се не може пренети од речи до речи, издвојићемо све оно што не садржи непримерене изразе:

-констатује да је пут из правца Чоке на уласку у Нови Кнежевац јако блатњав, а табла са називом нашег места полувидљива;
-да је Смиљевача окована блатом;
-да су у улицама кратери због радова на канализацији, која неће бити пуштена у употребу до даљњег, и да је на углу Виноградске улице направљено стовариште песка и земље;
-да има много лишћа и свега и свачега, а када гране пролеће и траве до колена;
-да омладина нема где да изађе па по кућама пије, и пита у шта се претворио овај градић који је некада био познат по манифестацији „Лето на Тиси“;

Своје обраћање завршава речима: „ Молим Вас, учините нешто. Помозите да се врати стари сјај нашем Новом Кнежевцу. Вратите нам вољу да се вратимо.“

ОДГОВОР

Од ЈП „Дирекција за изградњу града „ Нови Кнежевац, тражили смо одговор на онај део обраћања који се односи на изградњу канализације, а о осталим констатацијама „разочараног мештанина „, поштовани суграђани, процените сами.

ЈП „Дирекција за изградњу града„: Изградња система за прикупљање и одвођење отпадних вода Новог Кнежевца је започета 2008. године. Систем се гради фазно у складу са техничким целинама из којих се састоји и средствима која се обезбеђују, највећим делом из Фонда за капитална улагања АП Војводине.

Сама природа посла је таква да се објекат гради на јавним површинама, да га претежно сачињавају земљани радови, што доводи до стања на улицама које је типично за градилишта: материјал се складишти на улицама (цеви, бетонски елементи шахтова, земља, песак, шљунак итд.), машине се паркирају на улицама, поједине улице се затварају и сл. Приликом извођења радова неминовно је да се јавна површина, као и објекти на њој оштећују. Исто тако ће се дате површине и објекти санирати када се радови заврше.

С обзиром на величину објекта и обима послова немогуће је тачно предвидети када ће се који радови завршити, када ће се приступити санирању терена и сл. Оно што са тачношћу у овом тренутку можемо да тврдимо то је да ће се у 2011. години на овај систем прикључити првих 550 прикључака.

ПИТАЊЕ #2 (Петар Петровић)

Постована господо у локалној власти Новог Кнезевца,

Знате ли да се приликом изградње канализације кидају постојеце инфраструктурне инсталације (водовод, гасовод, телекомуникације…). Ова остецења нису спорадицна, мозе се реци да су свакодневна а неретко се деси да се у току дана неколиоко пута покида водовод.Настале стете су немерљиве и несагледиве. Све ово се десава због наводног непостојања плана постојецих инсталација, али и бахатости радника који рукују багерима. Ми као градјани трпимо невидјену тортуру због неодговорног односа локалне власти која је у обавези да обезбеди поменуте планове као и да контролисе кроз надзорне органе изводјаце радова. Цему слузи локална управа, фонд за изградњу града, комунални и други инспекције? Да примају плату, дневнице и путне троскове. Преостале две реченице нису примерене за сајт.

ОДГОВОР

Поштовани г Петре Петровићу,

Сви смо сведоци да приликом извођења грађевинских радова на постављању канализације долази до оштећења подземних водова и инсталација. Разлог томе је пре свега недостатак података о тачним локацијама подземних инсталација и водова, док не стоји Ваша констатација о бахатости радника који рукују багерима.( о томе смо се лично уверили).
Нажалост, последњих 50-60 година много тога је положено у земљу, а да претходно није снимљено и уцртано у геодетске подлоге. Оно што можемо да тврдимо да ова Општинска управа није издала ни једну употребну дозволу без доказа да је извршено геодетско снимање, без обзира да ли се ради о подземним или надземним објектима.
Сматрамо вашу констатацију да је ова локална власт у обавези да обезбеди планове подземних инсталација , и да је због тога неодговорна, као неприхватљиву. Нисмо упознати да постоји финансијски прихватљив начин, да се прецизно утврди локација подземних инсталација-водовод, птт, електроводови и др. а који нису снимљени. Иначе, имамо сазнања да су приликом извођења оваквих или сличних радова у другим општинама, оштећења подземних инсталација много чешћа ( што није велика утеха), али то значи да ипак имамо бољу евиденцију него многе друге општине.

Општинска управа

ПИТАЊЕ #3 (Петар Пан)

Поздрав….

не знам дали сте приметили, мада да сте приметили, не би требало сада да вам писем…. ради се о околини забависта и игралиста око ње, просле године је ЈЕДНОМ средјивана и косена трава око насег лепог вртица … па нас занима КАДА це неко окосити траву и покупити смеце да се наса деца (и васа), ту лепо проводе време ????

надам се да це се ресити овај мали проблем сто пре …

ОДГОВОР

Поштовани г Петре Пану,

Сматрамо да је Ваша примедба на месту, и замолили смо Дирекцију за изградњу града и ЈКП „7.октобар“ да посебну пажњу посвете одржавању чистоће око забавишта, односно да изврше више радњи него што је уговором предвиђено.

Општинска управа

Оставите утисак, питање, коментар...

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.